Ambachtelijk en mooi ... met oog voor detail!

Tips en tricks voor kleurencombinaties in keukens

Tegenwoordig kan men uit een breed scala aan kleurencombinaties voor keukens kiezen. Wanneer je bijvoorbeeld een woonboulevard bezoekt en op de keukenafdeling gaat kijken, waan je je in een wereld waar de mogelijkheden eindeloos lijken. Naast de standaard kleuren, zoals allerlei natuur- en aardetinten, zien we steeds vaker combinaties met felle kleuren in keukendesigns terugkomen. Dit kan erg mooie resultaten opleveren. In combinatie met bepaalde woonkamerstijlen kunnen harmonieuze ruimtes ontstaan. Het blijft echter niet bij één gek kleurtje. Steeds vaker zien we ook keukenstijlen met twee, drie of meer felle kleuren voorbij komen.

Waar moet je op letten bij kleurencombinaties in keukens?

Tijd voor een nieuwe keuken? Dan wil je dat alles natuurlijk perfect is. De aanschaf ervan is een grote investering en de keuken is vaak het kloppende hart van je huis. Naast een mooi design en alle vereiste, elektrische apparatuur, komt vaak ook de kwestie van een kleur kiezen boven water drijven. Dit is het punt waar het voor veel mensen moeilijk wordt. Kleur zegt namelijk alles over een ontwerp. Het kan een design maken of breken. Welke kleur moet je dan kiezen? Hoe zorg je er voor dat het bij je woonkamer past? En niet geheel onbelangrijk: welke kleuren vind je zelf mooi? Dit kan een vermoeiend en lang proces zijn.

Er bestaan een paar handvaten die we je mee kunnen geven in het kiezen van de juiste kleuren voor je nieuwe keuken. Lichte kleuren worden bijvoorbeeld veel gebruikt in keukens in warme klimaten. De lichte tinten hebben een verkoelende werking en stralen bovendien hygiëne uit. In stedelijke gebieden zie je vaker opvallende kleuren terug komen. Dit geeft het design een bepaalde persoonlijkheid mee. Verder kun je in je achterhoofd houden dat het gebruik van drie verschillende kleuren de beste kleurbalans biedt. Vaak wordt er dan gebruikt gemaakt van een basiskleur, een complementaire kleur en een contrasterende kleur. De basiskleur vormt de overheersende kleur in een keuken, dit zet de ‘basis’ vast. Vervolgens helpt de complementaire kleur tot het komen van een bepaald evenwicht in het ontwerp. Tot slot wordt de contrasterende kleur gebruikt om de aandacht te trekken. Vaak wordt deze kleur verwerkt in kleine elementen of accessoires die in de keuken staan. In de basis is de drie-kleuren techniek een heel goed punt om mee te beginnen.

Kleurencombinaties in keukens

Hoe kies ik dan de juiste combinatie van kleuren?

Een goede vraag. Menig ontwerper en designer breekt hier dagelijks zijn of haar hoofd over. Kleuren zien we namelijk overal terug komen. We associëren bepaalde gevoelens bij kleuren en herkennen situaties, merken en mensen er in terug. De kleurencombinatie in jouw keuken moet dus een perfecte match zijn. Alleen dan zal je jarenlang plezier beleven van je nieuwe keuken!
Om te beginnen kun je gebruik maken van een kleurencirkel. Dit is een cirkel die alle kleuren van ons kleurenspectrum bevat. Hij is opgebouwd uit rode, blauwe en gele kleuren. Alle andere kleuren zijn combinaties van deze tinten. Bij het gebruik van een kleurencirkel gelden een aantal vuistregels:

Populaire en originele keukentrends van 2018 bekijken?

BEKIJK ZE HIER!

Neem je woonstijl mee in je besluit

Er zijn een aantal woonstijlen die zich goed lenen voor bepaalde kleuren. Als je van een landelijk interieur houdt, passen zachte en natuurlijke kleuren hier het beste bij, zoals ivoortinten, bruintinten en diverse pastelkleurtjes zoals blauw en roze. Moderne interieurs kenmerken zich door ruimte, rust en weinig tierelantijntjes. De kleuren zwart, grijs en wit passen hier uitstekend bij. In combinatie met strakke kasten en deuren krijg je een typisch moderne uitstraling. Echter kan dit af en toe wel leeg aanvoelen. Je moet er dus van houden. Door het gebruik van enkel zeer neutrale kleuren, kun je heel makkelijk één felle kleur aan je moderne interieur toevoegen. De combinatie zal altijd matchen en het geeft je inrichting direct een bepaald gevoel mee. Ten slotte bestaan er nog speelse interieur inrichtingen. Hierin is eigenlijk alles mogelijk, zo lang de balans maar in tact blijft. Dit is tegelijk ook het allerbelangrijkste punt waarop je je besluit moet maken: de balans van je interieur.

Helemaal de weg kwijt?

Kies dan voor wit. Als je voor wit gaat, zit je altijd goed. Het is een neutrale en tijdloze kleur. Je kunt er veilig mee combineren en over tien jaar is het nog steeds hip. Een bijkomend voordeel is het feit dat je er later nog makkelijk aanpassingen mee kan doen, zonder dat je hele huis op de schop hoeft. De combinaties met wit zijn eindeloos. Wanneer je het bijvoorbeeld met grijs combineert dan ontstaat er vaak een stoere en strakke look. Combineer je het met hout-kleuren? Dan krijg je automatisch de meer Scandinavische stijl in je keuken, zacht en landelijk. Maar ook binnen alle houttonen is veel keus. Licht of donker, warm of koud? Gelukkig gaan ze allemaal samen met wit. Durf je wel een risico te nemen? Dan kun je altijd nog kiezen voor de combinatie wit met zwart. Net zoals met grijs kun je hier veelal stoere en tijdloze kleurencombinaties in je keuken mee creëren. Afwisselen met materialen is ook een aanrader. Hoogglans zwart of wit zorgt voor een moderne look. Neem je matte keukenkasten en fronten? Dan zal er meer rust door de keuken vloeien. Niet enkel de kleur is dus bepalend voor de sfeer in je keuken, maar ook de materialen en hun afwerking.

Wil je meer advies over het kiezen van de juiste kleurencombinatie in je keuken? Je kunt Kral Keukens bellen op 0599 - 41 22 16 of contact met ons opnemen via het contactformulier!

quotes

"...doordat hij echt luisterde, meedacht en begreep voor welke smaak we stonden, vielen er dingen af. Voor ons was dat doorslaggevend. Dit hadden we tien jaar eerder moeten doen."
"Met Johan Kral is er een bijzonder fraai plaatje gecreëerd. Ook het contact met hem verliep soepel. Zowel tijdens het traject zelf, als tijdens de terugkoppeling en de nazorg. Onze woning voelt nu compleet"
"De keukens waren helemaal onze stijl. Dit bedrijf was het helemaal, ook door de spullen van Rivièra Maison. Bovendien was er meteen een klik tussen ons en Johan Kral"